Transylvania World este un brand unic în devenire și o marcă a României, un proiect de țară, creat și administrat de asociația non-profit cu același nume, Asociația Transylvania World.
Per ansamblu „brand” înseamnă o promisiune onorată, alcătuită dintr-o serie de componente care generează loialitate, notorietate și se materializează prin vânzări. Cu alte cuvinte, „brandul” nu există în termeni de marketing până la momentul în care notorietatea și vânzările produselor/serviciilor definite nu ating anumite cote semnificative.
Până la atingerea acestor praguri, se poate discuta despre un brand în devenire, despre elementele și potențialul său. Se poate discuta despre mărci comerciale ale brandului în devenire, înregistrate oficial, despre managerul brandului, despre produse, servicii, activități și proiecte corelate acestuia.
Situația proiectului nostru de brand are însă o situație aparte deoarece o serie de componente ale sale există deja, au un grad de notorietate foarte ridicat și generează deja vânzări semnificative la nivel global în ciuda faptului că nu există încă un manager global al acestor componente.
Este foarte important pentru cititorul acestor materiale, nefamiliarizat cu marketingul, să facă distincția între noțiunea „brand”, „marcă înregistrată” și produs.
Pentru locuitorii săi, petru România, Transilvania înseamnă un teritoriu, o regiune geografică. Pentru marea majoritate a străinilor însă, la modul general, „Transylvania” înseamnă un produs. Mai precis, Transylvania reprezintă un produs cinematografic și, mai nou, unul turistic.
Transylvania, ca produs cinematografic sau literar, reprezintă lumea mistică, cadrul de poveste medieval-gotic asociat cu opere literare precum „Castelul din Carpați” a lui Jules Verne și „Dracula” a lui Bram Stoker și, mai cu seamă, cu pelicule celebre produse de Hollywood, precum „Dracula”, „Harry Potter” sau animații precum „Hotel Transylvania”. Termenul “Transylvania” apare în 116 titluri de film pe IMDB.com, cea mai populară sursă de informaţii despre industria cinematografică din lume, în comparație cu termenul „Disney”, un brand în valoare de 40 miliarde dolari, care apare în 437 titluri.
Pentru industria filmului, cum ar fi de exemplu animația „Hotel Transylvania”, termenul „Transylvania” reprezintă în afară de un motiv comercial bazat pe notorietatea sa și un termen care face parte din marca înregistrată a peliculei. Cu alte cuvinte nimeni nu mai poate produce un film al cărui titlu să conțină termenii asociați ”Hotel Transylvania”. Un aspect important pentru brandul ce îl dezvoltăm, blocarea mărcii ”Hotel Transylvania” nu înseamă însă că nu pot să apară alte producții cinematografice cu termenul „Transylvania” în componența titlului, la fel cum pot fi înregistrare filme sau opere literare cu termenul „Dracula” în componență, fără a fi necesară licența obținută de la compania Universal Studios, care deține marca ”Dracula” pentru ecranizarea romanului lui Bram Stoker.
Transylvania, ca produs turistic, reprezintă pentru o categorie de străini incursiunea în peisajul medieval-gotic ilustrat de cetățile și bisericile fortificate conservate pe acest teritoriu, în peisajul sălbatic al Munților Carpați, în peisajul și atmosfera generată de mănăstirile din Bucovina, în atmosfera și imaginea satului și a gospodăriei tradiționale românești, în misterul civilizaţiei Cucuteni și al dacilor antici, și în jurul obiectivelor turistice asociate cu legendele în jurul contelui vampir Dracula.
Produsul turistic, este însă profund promovat de cel cinematografic; fără promovarea globală prin film și literatură, în condițiile de față, probabil nici nu s-ar putea vorbi despre un produs turistic internațional. O contribuție importană la promovarea recentă a produsului turistic Transylvania în lume o are și breasla fotografilor români care prin intermediul rețelelor de socializare, și cu ajutorul diasporei, a răspândit imaginea Transilvaniei pe cale virală, fără a investi în publicitate. Acesta este și motivul pentru care asociația Transylvania World va dezvolta, între alte proiecte de promovare a brandului, și un portal dedicat tururilor internaționale foto pentru elita fotografilor din străinătate.
Transylvania, ca emblemă a produselor naturale și a produselor hand-made românești, nu reprezintă încă un produs internațional. Acest aspect este avut în vedere și costituie un focus al asociației Transilvania World.
Dacă „Transilvania” reprezintă lumea mistică, cadrul de poveste medieval-gotic, „Dracula” reprezintă personajul principal al acestuia, la fel cum, de exemplu, pentru lumea magică Disney, Mickey Mouse reprezintă personajul său principal.
Dracula este un produs literar și al cinematografic, care la rândul său a reînviat conceptul antic al vampirului și în paralel pe cel al vârcolacului. Cele două concepte, produsele, stau la baza unei industrii cinematografice de miliarde dolari și indirect a unei piețe globale de produse diverse a cărei valoare este imensă dar care nu poate fi estimată exact. Imposibilitatea estimărilor se datorează faptului că „Dracula” nu este un brand administrat și în proprietatea unui manager global de brand. Mii de tipuri de produse și servicii din întreaga lume poartă în titulatură acest termen.
Dracula nu este un produs turistic global, dar ca produs al cinematografiei, corelat Lumii Transilvănene, acesta este un element de bază care contribuie direct și indirect la promovarea turistică a României. Din păcate, interpretarea greșită a acestui termen, datorită necunoașterii adevărului istoric și a mitologiei dacice, datorită falsei asocieri a personajului fantastic cu personajul istoric real Vlad Țepeș, aduce prejudicii de imagine Transilvaniei și României în general. Prin inițiativa de brand global, asociația Transylvania World încercă să schimbe această stare de fapt, dar notorietatea brandului Dracula este un element cheie pentru orice strategie de brand a Transilvaniei.
Transylvania World pornește la drum, pentru dezvoltarea unui brand global al Transilvaniei, cu un capital de brand constituit și din transferul de notorietate general al termenilor „Transylvania” și „Dracula”, încercând să ofere României toate avantajele ce decurg din această inițiativă și pe care regiunea Transilvania le merită pe deplin.
Situația brandului Transylvania World este specială deoarece, spre deosebire de alte entități globale, care dezvoltă produsele proprii pe termen lung odată cu dezvoltarea brandului propriu, în cazul nostru există două produse care deja sunt branduri în sine, notorii și vândute, dar care nu sunt în proprietatea unei entități unice și pe care le preluăm parțial ca și capital din spațiul public. Această situație are repercusiuni însemnate asupra metodologiei de lucru, asupra tuturor elementelor de brand: cercetare, identitate, concepte, pozitionare, personalitate, notorietatea brandului, loialitate față de brand și diverse strategii – aici intrând inclusiv activitățile și proiectele identificate și dezvoltate de asociație.