Identitatea brandului mamă Transylvania World este alcătuită din povestea conceptuală a brandului, identitea sa vizuală și slogan.
Este important de menționat că la nivel global 96% din persoanele străine care se interesează de Transilvania nu cunosc locația exactă a acestui teritoriu iar dintre aceștia 4% se întreabă dacă Transilvania este un teritoriu real sau o lume virtuală mistică. Ca atare, o primă concluzie asupra rezultatelor cercetării conceptuale a asociației Transylvania World a fost că prima și cea mai importantă activitate pentru dezvoltarea unui brand al Transilvaniei este definirea ei și emiterea unor concepte care împreună să compună povestea brandului.
O a doua mențiune importantă este faptul că statutul termenului „Transilvania”, așa cum s-a arătat in partea introductivă, pentru români reprezintă o stare de fapt, pe când pentru străini reprezintă un produs cinematografic branduit pe parcursul unui secol și abia mai recent, în ultimii 20 ani, unul turistic.
Ca atare, în urma cercetării și a concluziilor trase, s-a stabilit că trebuie definite la nivel internațional o serie de concepte împărție în două categorii: concepte realiste și concepte fantastice, mitologice.
În primul rând a fost definită geografic-etimologic și istoric (nu politc și administrativ) „Lumea Transilvăneană” (Transylvania World), un teritoriu extins al Transilvaniei, acolo unde influențele ei se simt și peste munți, în zonele subcarpatice. S-a încercat apoi categorisirea Transilvaniei pe trei arii de acoperire, în funcție de diferiți factori și s-a realizat definirea Munților Carpați. Tot în categoria conceptelor realiste a fost definită și Civilizaţia Cucuteni, cea mai veche civilizaţie europeană, dacii antici și Vlad Țepeș. Satul tradițional transilvănean, respectiv gospodăria tradițională încheie seria conceptelor realiste și fac trecerea în prezent.
În al doilea rând au fost emise conceptele fantastice în legătură cu Transilvania, pornind de la prezentarea mitologiei dacice. A fost redactat conceptul vârcolacului, al vampirului și a fost explicat personajul fantastic Dracula.
Conceptele respectă pe de o parte cronologia istorică, acoperă antichitatea, perioada medievală și cea modernă, atât cât ar putea ele interesa și nu ar satura interesul străinilor, prezintă cadrul unic natural și tradițional românesc iar pe de altă parte fac diferența între realitate și fantastic, mistic fără a altera caracterul de brand global al unor termeni.
Împreună, conceptele dezvoltate de asociație determină povestea de brand a Transilvaniei, pe scurt, clar, fac legătura între realitate și mistic păstrând însă adevărul istoric la vedere.
În baza cercetării și în urma emiterii conceptelor care alcătuiesc împreună povestea brandului Lumii Transilvănene, a fost definit izotipul, respectiv logo-ul brandului (izotip plus text).
IZOTIPUL
Turnul
Turn – locație, definire geografică, Transilvania;
Turn medieval – istorie în general, perioada medievală, castelele, cetățile și bisericile fortificate medievale din Transilvania, perioada medievală din timpul domniei lui Vlad Țepeș Drăculea
Turn + scut - conceptul unic de brand care reunește unitar toate conceptele și subconceptele;
Scutul
Turn + scut - conceptul unic de brand care reunește unitar toate conceptele și subconceptele;
Scut - istorie în general, perioada medievală, protecție, apărare – rolul lui Vlad Țepeș Drăculea de apărator al Europei;
Stindardul dac ”Draco” (lup+dragon)
Simbolul dacilor antici – legătura dintre istorie și ficțiune prin intermediul mitologiei dacice
Lupul – cadru mistic, cult principal al mitologiei dacice, legătura cu conceptul fantastic al vârcolacului izvorât din legenda Marelui Lup Alb - omul transformat de Zalmoxis în lup protector de origine divină; lupul în realitate, care încă trăieste liber în Munții Carpați, element pentru promovarea turismului;
Dragonul - cadrul mistic, legătura între mitologia dacică şi Ordinul Dragonului al cărui membru a fost Vlad Țepeș, legătura cu personajul fantastic Dracula
Soarele
Lumină, Divinitate, pozitiv, adevăr, adevăr istoric. În contrast cu luna plină și întunericul care alcătuiesc cadrul de film fantastic-horror-gotic asociat Transilvaniei, Soarele prezent în izotip schimbă total percepția încă de la primul contact vizual cu brandul Transylvania World.
Razele soarelui
Continuitatea soarelui în cer, fractal, nemurire, păstrarea tradițiilor în timp, pozitiv, divin
Culori
Maro – lemn, piatră, trunchiul copacilor din pădure, drumuri forestiere, istorie, rustic, tradiție, culoarea ursului brun aflat în libertate în spațiul Munților Carpați, natural, organic, hand-made tradițional
Roșu și galben în soare, albastru în cer – tricolorul românesc + simbolistica aferentă
De ce am evitat verdele? Culoarea verde ar reprezenta peisajul dominat de pădure și tot ceea ce este asociat mediului, ecologiei. Aceste elemente reies puternic din întreaga latură conceptuală a brandului; exprimarea ei ar însemna transferarea atenției și percepției spre latura ecologică, ar scoate din focus simbolistica istorică și tradițională a izotipului. În conformitate cu misiunea asociației Transylvania World, culorile prezente în izotip sunt relevante și nu permit atașarea unei alte culori în plus.
LOGO-UL
Logo-ul este format din izotipul prezentat mai sus și textul „Transylvania World”. Transylvania World reprezintă atât numele brandului cât și numele asociației care îl administrează. Având în vedere că ne adresăm consumatorilor la nivel internațional, pentru o promovare unitară textul în cadrul logo-ului va fi utilizat în limba engleză, indiferent de țara pentru care se realizează promovarea.
„Transylvania World” reprezintă mai mult decât numele unei regiuni geografice. Prin atașarea termenului „World” la ”Transylvania” reprezentăm o lume, un tărâm cu întreaga lui istorie, cultură, patrimoniu și tradiții, totalitatea produselor și serviciilor tradiționale în legătură cu această regiune. Termenul „World” îmbină perfect realitatea cu ficțiunea, putând astfel să atragem atât interesul celor pasionați de istorie, de cultură, tradiții cât și al celor pasionați de latura mistică și fantastică a conceptelor legate de vampiri, vârcolaci, Dracula și tot ceea ce reprezintă genul fantastic-gotic. Reunind interesele celor două categorii, creștem capacitatea de promovare globală unitară și notorietatea brandului pe de o parte iar pe de altă parte putem mult mai ușor să explicăm necunoscătorilor diferența dintre ficțiune și realitate, să corectăm modul negativ în care a fost portretizată Transilvania și Vlad Țepeș Drăculea (simboluri ale României) până în prezent, în principal ca urmare a cinematografiei.
Logo-ul prezentat aici este cel al brandului mamă, urmând ca din acesta sa derivăm logouri de marcă pentru categorii de produse și servicii pe care asociația Transylvania World le va licenția.