Cea mai simplă metodă de a înțelege motivația creării unui brand proprietar al Transilvaniei este ilustrarea unei comparații, de exemplu cu brandul Disney.
APARIȚIA BRANDURILOR
Disney
Walt Disney a transformat în anul 1928 o simplă schiță a unui șoarec în ceea ce urma să devină personajul principal al brandului Disney și care astăzi valorează approximativ 40 miliarde dolari.
Transilvania
Jules Verne a publicat în anul 1892 romanul „Castelul din Carpați” prin care a reînviat un concept inventat de sumerienii antici – vampirul. Jules Verne a plasat acțiune în Transilvania datorită cadrului mistic al regiunii, în principal generat de mitologia poporului antic dac. În anul 1897, la doar cinci ani, Bram Stoker a scris romanul „Dracula” prin care consacră vampirul prin imaginea contelui vampir Dracula și plasează din nou acțiunea în Transilvania a căror tradiții sunt bine documentate. În anul 1922 apare prima ecranizare neautorizată a lui Dracula, pelicula „Nosferatu”, iar în 1931 Universal Studios a lansat prima ecranizare oficială „Dracula”, cea care avea să devină baza unei industrii care tranzacționează zeci de miliarde dolari anual.
Concluzii
Personajele Mickey Mouse și Dracula au apărut în aceași perioadă. Mickey Mouse a determinat crearea brand-ului Disney, a lumii de vis și a magicului pentru copii și familii, în vreme ce personajul Dracula a generat o lume a vampirismului, a vârcolacilor și ocultismului, a genului gotic-horror, fantezie-medieval, science-fiction și aventură pentru adulți.
Diferența dintre cele două personaje de brand este faptul ca Mickey Mouse și întreaga industrie ce a luat naștere a rămas în proprietatea Disney, sub managementul de brand al unei singure entități, în timp ce Dracula a devenit un caracter general; vampirul, vârcolacul și teritoriul mama al acestora, Transilvania, devenind elemente preluate de mii de companii din întreaga lume atât în industria cinematografică cât și în aproape toate domeniile. Astăzi mii de tipuri de produse ale unui număr foarte mare de firme din întreaga lume includ în denumire „Dracula” și „Transilvania”, fără să existe obligații către un brand proprietar global și fără să existe un manager al acestora.
NOTORIETATEA BRAND-URILOR PE IMDB
Din studiile efectuate de asociația Transylvania World pe site-ul imdb.com, International Movie Data Base, cea mai populară sursă de informaţii despre industria cinematografică din lume, putem afla două amănunte importante: Termenul “Dracula” se regăsește în textul a 255 prezentari de film în timp ce termenul “Mickey Mouse” este găsit în doar 66 prezentari. Termenul “Transylvania” apare în 116 titluri iar termenul “Disney” se regăsește în 437 titluri.
Concluzii
Neexistând astăzi un brand global Dracula sau un brand al Transilvaniei, ci doar mărci disipate, nu poate se poate face o comparație reală între diversele branduri ale Disney și cele în legătură cu Dracula ori Transilvania. Dar, mergând simplu pe notorietatea în cadrul industriei cinematografice, exemplul de mai sus este pe deplin elocvent, arătând că potențialul lui Dracula și al Transilvaniei sunt imense și că printr-un management unitar un brand al Transilvaniei poate fi construit și dezvoltat în așa fel încât acesta, din punct de vedere economic, să capete în viitor o valoare centralizată, măsurată în miliarde sau zeci de miliarde dolari.
România deține câteva avantaje asupra oricărui potențial concurent care ar încerca să dezvolte un brand proprietar, global, al Transilvaniei.
România deține astăzi ceea ce se numește avantajul „the first mover” - avantajul primului intrat pe piață. Încă nu există nici-o încercare încununată de succes de a fi creat un brand global al Transilvaniei, administrat de o entitate unică.
Avantajul de a fi primul intrat pe piață, ca manager global al unui brand, este unul major iar prin inițiativa asociației Transylvania World acest avantaj se transferă României.
Avantajul de a deține teritoriul-mamă al unui brand regional este cel mai important; orice țară concurentă ar fi dezavantajată net față de România, Transilvania fiind un teritoriu al acesteia.
Combinate, avantajul primului intrat pe piață cu avantajul de a deține teritoriul mamă, fac improbabilă orice viitoare concurență serioasă.
Alte avantaje majore sunt existența documentată a civilizaţiei Cucuteni pe teritoriul de nord-est României, respectiv al Lumii Transilvănene, existența poporului dac, precursor al românilor de astăzi (și) pe teritoriul Transilvaniei, respectiv mitologia dacică care a generat conceptul de vârcolac și datorită căreia a fost reînviat mitul vampirului, existența lui Vlad Țepeș Drăculea, folclorul bogat românesc și bineînțeles existența spațiului mistic al munților Carpați. Tradițiile, cadrul satului și al gospodăriei tradiționale transilvănene, unice în lume, aduc în prim plan potențialul introducerii pe piața globală a sute de produse naturale, organice, produse hand-made tradiționale, fără a mai menționa aici serviciile turistice, miile de produse sub licență și o posibilă dezvoltare a unei rețele de stațiuni tematice.
Toate aceste elemente determină per ansamblu condiții prielnice pentru lansarea unui brand global și reduc, aproape spre zero, pericolul unei concurențe de brand.
De ce nu a apărut până în prezent un brand proprietar la nivel Global al Transilvaniei și al lui Dracula?
Cu siguranță datorită faptului că orice companie care a pus problema inițierii unui brand global a luat în calcul riscul apariției unui brand concurent în România, pe teritoriul mamă al Transilvaniei.
Cu alte cuvinte, prin absența inițierii unui brand global, în fapt România a fost invitată indirect să-l dezvolte. Asociația Transylvania World a preluat această inițiativă iar brandul Transylvania World, alături de brandurle și sub-brandurile conexe ce urmează a fi create, va umple acest gol și va crea premisele ca România să beneficieze de el.
România deține teritoriul mamă al unui brand regional, Transilvania. Acest brand este în directă legătură cu brandul Dracula, cele două nefiind proprietatea unei anume entități, ca atare neexistând până în prezent un manager global al brandului.
Valoarea brandului dezvoltat ar putea fi comparabilă cu valoarea unui brand de top global, măsurată în miliarde doloari, exemplul evoluției brandului Disney fiind elocvent și deloc de neglijat.
O asemenea valoare potențială de piață reprezintă o motivație serioasă ce argumentează inițierea unui brand global al Transilvaniei și dezvoltarea unei industrii conexe, pe aproape toate domeniile de consum.
Motivația este cu atât mai puternică cu cât riscul apariției unei concurențe potențiale serioase este aproape de zero iar o serie de investiții, de o valoare inestimabilă, sunt practic făcute indirect de industria filmului și de către mii de afaceri care au promovat dealungul unui secol numele ”Transylvania” și ”Dracula”.
România nu are doar șansa de a încerca dezvoltarea unui brand proprietar al Transilvaniei, ci și o datorie în acest sens, astfel încât pe lăngă componenta financiară a dezvoltării brandului, să genereze repararea imaginii negative create de industria cinematografică, în special prin promovarea greșită a Transilvaniei și a personajului istoric Vlad Țepeș Drăculea, fals portretizat.
Nu în ultimul rând, prin inițierea acestui brand, prin demararea unor strategii, activități și proiecte corelate brand-ului, România are posibilitatea să acționeze la un alt nivel pentru conservarea valorilor sale tradiționale, pentru protejarea și promovarea patrimoniului său tradițional.