Poziționarea unui brand reprezintă una dintre cele mai importante strategii de marketing din cadrul procesului său de dezvoltare. Poziționarea în piață a presupune răspunsuri bine definite la câteva întrebări cheie:
Ce? Suntem primul și unicul manager global al brandului ce definește Lumea Transilvăneană și conceptele aferente.
Cum? Promovăm produse, servicii și oferim experiențe pe diverse domenii de activitate în legătură cu Transilvania, păstrând principiul adevărului istoric, al mitologiei dacice, al folclorului și tradițiilor românești.
Către cine? Ne adresăm publicului larg, la nivel global, diverselor nișe cărora termenii „Transilvania” și cei asociați le trezesc emoții și senzații corelate lumii medievale gotice. Fie că este vorba despre nișe interesate de aspecte pur istorice și realiste, fie la polul opus, de zona fantastică, ne adresăm celor pe care le putem centraliza și pe care le putem redirecționa în așa fel încât să ia contact cu adevărul istoric, să facă diferența dintre ficțiune și realitate, să cunoască Lumea Transilvăneană reală cu tot ce are ea de oferit. Folosim în continuare aceste nișe centralizate pentru a crea viralitate.
Unde? În întreaga lume. Activitatea noastră țintește toate țările de pe toate continentele. Deschiderea de filiale internaționale și crearea unui lanț global de distribuție sunt elemente cheie ale strategiei de dezvoltare a brandului.
De ce? Transilvania este teritoriul-mamă al unor branduri globale neproprietare, în special brandurile „Dracula” și „Transylvania”, care pe de o parte nu aduc României beneficiile pe drept meritate iar pe de altă parte, datorită necunoașterii istoriei și mitologiei românești, în special prin mistificările promovate de cinematografia science-fiction-horror-acțiune, au creat României o imagine falsă corelată vampirismului și ocultismului.
Se impune dezvoltarea unui brand al Transilvaniei care să schimbe această percepție publică la nivel internațional, care să promoveze produsele și serviciile românești tradiționale și care să aducă României beneficiile care îi revin din comerțul internațional legat de acest brand și cele aferente, conforme cu potențialul brandului.
Conjunctura Trăim în vremuri în care, la nivel global, interesul pentru cunoașterea istoriei este foarte scăzut, nivelul mediu de cunoștințe generale este foarte mic, oamenii nu mai au timp să citească și să se documenteze. Marea majoritate a publicului din întreaga lume asimilează informații pe cale online, virală, fără să verifice sursele astfel că puterea cinematografiei science-fiction și a informației false de senzație face aproape imposibilă promovarea Transilvaniei reale, a istoriei ei, a mitologiei dacice și a folclorului românesc.
Pe de altă parte, având în vedere zona science-fiction-fantezie în care se încadrează o majoritate covărșitoare a nișelor țintă (96% interes pentru SF-fantezie versus 4% interes pentru istorie-real), este aproape imposibil ca un brand al Transilvaniei să fie dezvoltat de administrația oficială a României. Acesta este unul din motivele pentru care dezvoltarea unui brand al Transilvaniei poate fi făcută doar de o asociație care poate ataca și temele SF-fantezie, și la care administrația centrală și cea oficială a României pot contribui pe segmentele ce țin de istorie-real, fără a fi nevoie să își asume elemente care nu sunt compatibile cu oficialitatea.
Concluzie. Răspunzând acestor întrebări, analizând și definind nișele cărora ne adresăm, stabilind elementele ce derivă din conceptele de brand, care conferă unicitate Transilvaniei, respectiv Lumii Transilvănene, asociația Transylvania World a dezvoltat o strategie de poziționare în piața internațională a ceea ce urmează să devină brandul Transilvaniei.