Premiul „Ordinul Dragonului”

Premiul de excelență „Ordinul Dragonului”  pentru promovarea Transilvaniei

Premiul de excelență „Ordinul Dragonului”

Premiul „Ordinul Dragonului” este o distincție pe care asociația Transylvania World o va accorda începând cu anul 2025 unor personalități de marcă ale vieții social-culturale românești și internaționale, pentru promovarea Transilvaniei, a valorilor sale tradiționale în concordanță cu adevărul istoric, a mitologiei originale dacice și a folclorului românesc.

Premiul este inspirat atât de semnificația dragonului ca parte a stindardului dacic, cu cap de lup și corp de dragon, cât și de semnificația Ordinului Dragonului instituit în anul 1403 de către un grup de 24 cavaleri din diferite țări ale Europei, ordin din care a făcut parte o perioadă și domnitorul român Vlad Țepeș Drăculea.

Miturile și legendele tradiționale din Transilvania se datorează în cea mai mare parte mitologiei dacice, astfel că renumele acestui teritoriu este strâns legat de dacii antici. Elogiem acest popor, precursor al românilor de astăzi, prin atașarea la logo-ul asociației a stindardului dac și prin inițierea acestui premiu de excelență.

Dacă în perioada medievală Ordinul Dragonului semnifica unitatea pentru apărarea Europei în fața invaziei otomane, astăzi premiul accordat de Transylvania World semnifică prețuirea pentru faptele de patriotism și vitejie ale lui Vlad Țepeș, membru al ordinului, și totodată unitatea și armonia interetnică de pe teritoriul Transilvaniei de astăzi.

Îmbinăm dragonul ca element antic cu cel medieval și onorăm cu acest premiu anual acele personalități care prin activitatea lor contribuie la promovarea Transilvaniei reale, istorice și mistice, în întreaga lume.

Secțiune

  • Sumar - despre burse și premii

mai multe


© Transylvania World Association | 2023