Proiecte de caritate

Despre activitățile de caritate ale asociației pentru Transilvania

Proiectele noastre de caritate în Transilvania

Unicitatea Lumii Transilvănene se datorează în mare parte păstrării aproape intacte la nivel satului și al gospodăriei rurale tradiționale, a unui stil de viață vechi, cu multe componente ale traiului de zi cu zi conservate încă din perioada medievală.

Teritoriul României s-a aflat în permanență la intersecția zonei de conflict a marilor imperii ale istoriei –Austro-Ungar, Otoman și Rus – iar apoi a trecut prin perioada comunismului, fapt ce s-a manifestat dur asupra evoluției și modernizării spațiului rural. Cu toate acestea, partea benefică a rămas conservarea unui patrimoniu și a unor tradiții vii unice în lume.

În spațiul rural al Lumii Transilvănene, cu precădere în zona subcarpatică și montană izolată, un număr mare de oameni încă trăiesc ca în vremurile demult apuse, imaginea satului și a gospodăriei dând turistului străin din țările occidentale impresia unei întoarceri în timpurile medievale.

Această imagine este oglindită pe de o parte în arhitectura caselor din lemn, în ansamblul sătesc per total, în utilizarea curentă a uneltelor ce în alte țări reprezintă piese de muzeu, în folosirea cailor și a boilor pentru muncile pământului, în lipsa utilităților moderne, uneori chiar și lipsa electricității iar pe de altă parte se oglindește în tradițiile populare, unele păstrate încă de pe vremea dacilor antici.

Încadrate de peisajele mistice oferite de Munții Carpați, Lumea Transilvăneană reprezintă un punct de atracție turistică de neegalat. Însă, păstrarea intactă a lumii medievale autentice aduce cu sine o sumedenie de sacrificii la nivelul populației rurale, în special la cel al persoanelor ce trăiesc izolate. În zonele montane se regăsesc cătune, sate foarte mici formate din câteva case, împrăștiate pe dealuri ori culmi de munte, rupte total de civilizație.

Asociația Transylvania World își propune să inițieze proiecte de caritate sau să își aducă contribuția la acțiuni în desfășurare, pentru ajutorarea acestor categorii de familii izolate. Astfel, în cadrul echipei avem persoane care sunt implicate de multă vreme în asemenea acțiuni caritabile.

Acțiunile de caritate și cele sociale ale asociației sunt complementare dezvoltării instrumentelor pentru promovarea și valorificarea produselor și serviciilor tradiționale transilvănene, un mare număr dintre acestea putând constitui o sursă de venituri pentru gospodăriile tradiționale transilvănene și indirect un mijloc pentru stimularea conservării tradițiilor regionale.

mai multe


© Transylvania World Association | 2023