Cucuteni | civilizaţia și cultura

Civilizația Cucuteni ce stă la baza brand-ului proprietar al Transylvania World

Prima civilizație europeană

Cucutenenii (5500 – 3500 î. Hr.) au fost cea mai veche civilizație atestată din Europa, precedând civilizațiile din Sumer și Egiptul Antic cu câteva sute de ani. Tot ei au fost predecesori ai poporului dac, respectiv ai românilor de astăzi.

Definiţie civilizaţia cucuteni

Cultura Cucuteni (5500-3500 î. Hr) este cea mai veche civilizație atestată din Europa și în același timp una dintre cele mai vechi ale lumii. Elemente ale culturii Cucuteni au fost descoperite pentru prima oară în România dezvelind o civilizație care se întindea din nord-estul regiunii Transilvania, Moldova și până în Ucraina. Cucutenii utilizau un sistem avansat de construcții, se ocupau de agricultură și creșterea animalelor, stăpâneau diverse tehnici printre care desalinizarea apei și nu în ultimul rând erau renumiți pentru olărit și pictură. Prin fuziunea civilizaţiei Cucuteni cu popoarele indo-europene migratoare a rezultat formarea poporului trac, respectiv cel al dacilor, strămoşii românilor de astăzi.

civilizația cucuteni | Concept

Cultura Cucuteni este cea mai veche civilizație atestată din Europa și în același timp una dintre cele mai vechi ale lumii. Deși datează din perioada 5500-3500 î. Hr., precedând civilizațiile din Sumer (3500-2220 î. Hr.) și Egiptul Antic (3400 î. Hr -300 d. Hr.), civilizația Cucuteni nu reprezintă o referință la fel de impresionantă din simple motive politice și financiare.

Ignorarea Culturii Cucuteni se datorează faptului că localizată fiind pe teritoriile României și Ucrainei, țări care au făcut parte din blocul Sovietic până la începutul anilor '90, regimurile comuniste au neglijat și omis intenționat anumite aspecte legate de identitatea națională și nu au pus accent pe investigații și cercetări arheologice. Astfel civilizația Cucuteni a rămas necunoscută publicului larg, timp în care sintagma de „cea mai veche civilizație” a rămas asociată la nivel global cu civilizațiile sumeriene și egiptene.

Cultura Cucuteni a fost un deschizător de drumuri din multe puncte de vedere, fiind prima civilizație a lumii care a construit case cu etaj, comunitățile lor trăind în așezări de până la 20.000 de locuințe.

Cucutenenii au lăsat în urmă o ceramică unică în Europa, lucrau manual și decorau obiectele în spirală, având roșu, negru și alb ca și culori caracteristice. Singurele asemănări găsite au fost cele cu ceramica unei culturi din China neolitică, apărută însă la 1000 de ani după cea europeană.

Un element important al ceramicii și picturii cucutenilor era motivul lupului, deseori reprezentat pe ceramică prin dansatori cu măști de lup. Acest motiv a fost transmis în timp și a devenit simbolul de bază al dacilor (strămoșii românilor de astăzi) care au inhabitat spațiul Transilvaniei.

Cucutenii au fost primii din lume care au folosit tehnica de exploatare a sării bazată pe încălzirea unui vas de ceramică plin cu apă sărată; la evaporarea acesteia sarea rămânând pe fundul vasului.

Populația purta tatuaje reprezentând un semn totemic care desemnau un mod de integrare și de identificare în structura lor socială.Tatuajele conțineau motive geometrice așezate simetric și au fost sursa de inspirație pentru crearea figurinelor din lut găsite de către arheologi în spațiul transilvănean. Un alt element important îl constituie absența statuetelor cu sclavi, indicând caracterul pacifist al acestei civilizații.

Cultura Cucuteni și-a încheiat ciclul în aproximativ 3500 î. Hr, când a fuzionat cu populația Indo-Europeană, rezultând astfel populația tracă, din care s-au desprins dacii. Acest lucru înseamnă că populația care locuiește pe teritoriul Transilvaniei conține genele celor mai vechi civilizații, și indirect mitologia dacică conține elemente de originalitate. Transylvania World cercetează și introduce Cultura Cucuteni ca element de bază al brandului Transilvania.

Notă: Conceptele Transylvania World sunt parte integrantă din brandul asociației, iar folosirea lor trebuie să citeze sursa și să facă trimitere spre acest site.Descoperă Transilvania pe site-ul nostru www.TransylvaniaOfficial.com

Alte concepte

    Privire de ansamblu

  • Privire de ansamblu asupra definițiilor și conceptelor dezvoltate de către asociația Transylvania World și elemetele cheie ale cercetării noastre conceptuale.
  • Concepte oficiale

  • Transilvania (Definiţie, locație, etimologie, geografie, istorie şi statutul Transilvaniei în prezent)
  • Clasificarea Transilvaniei în trei zone geografice: Transilvania Centrală, Politică şi Lumea Transilvăneană cu influenţele ei.
  • Munții Carpați (Definire, cadru și legătura între realitate și mistic)
  • Dacii antici (Despre poporul dac, precursorul românilor de astăzi)
  • Vlad Țepeș (Vlad Drăculea, important lider european care în Evul Mediu a blocat invazia islamică asupra civilizației vestice)
  • Satul tradițional transilvănean (definiție și prezentare de ansamblu)
  • Gospodăria din Transilvania (Despre gospodăriile tradiționale transilvănene)
  • Concepte mitologice

  • Mitologie dacică (Mitologia care a luat naștere pe teritoriul Transilvaniei, unde locuiau dacii, strămoșii românilor de astăzi)
  • Vârcolac (omul-lup) (conceptul de vârcolac sau om-lup, în engleză werewolf, a luat naștere din mitologia dacică)
  • Vampir (Definiție și concept; mediatizarea globală datorată tradițiilor din Transilvania)
  • Dracula (personaj fantastic, cunoscut ca și „Contele Dracula" sau „Vampirul Dracula"; a fost inspirat din tradițiile transilvănene și personajul istoric real a lui Vlad Țepeș)

mai multe


© Transylvania World Association | 2023