Transilvania | Clasificare pe zone

Scurtă introducere

Transilvania este o regiune fără statut administrativ, nedefinită cu exactitate de coordonate geografice, pe care asociația Transylania World o clasifică în trei zone: Transilvania Centrală, Politică şi LumeaTransilvăneană (Transylvania World).

Clasificarea Transilvaniei pe zone geografice

Transilvania este astăzi o regiune fără statut administrativ, nedefinită cu exactitate de coordonate geografice. Având în vedere definiţia şi etimologia acestui teritoriu - dezvoltate de către asociaţia Transylvania World – în concordanţă cu etnografia, etnologia și antropologia României, categorisim Transilvania pe trei nivele de întindere geografică: Transilvania Centrală (propriu-zisă), Transilvania Politică şi Lumea Transilvăneană (în limba engleză: Transylvania World).

Definirea geografico-istorică a Transilvaniei, dezvoltată de asociaţia Transylvania World, nu are legătură cu diferitele definiţii şi concepte politico-istorice care nu sunt general valabil acceptate de mediul istoric şi de către cel politic. Definiţia enunţată de Transylvania World vine în întâmpinarea mediului online internaţional, în special pentru cel interesat de aspectul turistic şi economic, cu scopul de a face posibilă o promovare unitară şi cât mai largă a potenţialului românesc în străinătate.

Transilvania Centrală

Harta Transilvania Centrală

Transilvania Centrală (propriu-zisă), intracarpatică, reprezintă zona geografică din interiorul arcului carpatic şi corespunde segmentului etimologic latin „trans-silvam”, cu sensul în limba română „de dincolo de pădure”. Prin „pădure” înțelegem Munții Carpați şi zonele subcarpatice din interiorul arcului carpatic.

Transilvania Politică

Harta Transilvania Politică

Transilvania Politică (ce a inclus diferite zone geografice în funcţie de situaţia politică a fostelor ţări româneşti şi care a devenit parte integrantă a României, fără statut administrativ, începând cu 1 decembrie 1918), cuprinde Transilvania Centrală intracarpatică şi zona dealurilor și munților din vestul României, cu extindere până la graniţa oficială de vest a României cu Ungaria. Asociaţia Transylvania World nu dezbate și nu are ca scop tranșarea vreunei dispute pe marginea conceptelor istorice care au generat și mai generează încă discuții politice privind acest teritoriu. Tot ce ne interesează este promovarea potențialului turistic și economic regional din spațiul Lumii Transilvăneane.

Lumea Transilvăneană

Harta Lumea Transilvăneană

Lumea Transilvăneană (în limba engleză: Transylvania World) corespunde segmentului etimologic latin „trans-silvam” cu ambele sensuri în limba română „ce traversează de la un capăt la altul” şi „de dincolo de pădure”, înţelegând prin acest teritoriu spaţiul Transilvaniei Centrale, al Transilvaniei Politice şi întreg spaţiul subcarpaţilor Orientali şi Meridionali, dominat de păduri, acolo unde se simte puternic influenţa tradiţională transilvăneană îmbinată cu cea locală de peste munti.

Asociaţia Transylvania World, în baza etimologiei termenului „Transilvania” consideră şi defineşte teritroriul geografic al Transilvaniei, atunci când nu se specifică „centrală” sau „politică”, ca fiind cel corespondent al Lumii Transilvănene.

 

Notă: Conceptele Transylvania World sunt parte integrantă din brandul asociației, iar folosirea lor trebuie să citeze sursa și să facă trimitere spre acest site.

Descoperă Transilvania pe site-ul nostru www.TransylvaniaOfficial.com

Alte concepte

    Privire de ansamblu

  • Privire de ansamblu asupra definițiilor și conceptelor dezvoltate de către asociația Transylvania World și elemetele cheie ale cercetării noastre conceptuale.
  • Concepte oficiale

  • Transilvania (Definiţie, locație, etimologie, geografie, istorie şi statutul Transilvaniei în prezent)
  • Munții Carpați (Definire, cadru și legătura între realitate și mistic)
  • Civilizaţia Cucuteni (Definiţie, geografie, date despre cea mai veche civilizaţie europeană)
  • Dacii antici (Despre poporul dac, precursorul românilor de astăzi)
  • Vlad Țepeș (Vlad Drăculea, important lider european care în Evul Mediu a blocat invazia islamică asupra civilizației vestice)
  • Satul tradițional transilvănean (definiție și prezentare de ansamblu)
  • Gospodăria din Transilvania (Despre gospodăriile tradiționale transilvănene)
  • Concepte mitologice

  • Mitologie dacică (Mitologia care a luat naștere pe teritoriul Transilvaniei, unde locuiau dacii, strămoșii românilor de astăzi)
  • Vârcolac (omul-lup) (conceptul de vârcolac sau om-lup, în engleză werewolf, a luat naștere din mitologia dacică)
  • Vampir (Definiție și concept; mediatizarea globală datorată tradițiilor din Transilvania)
  • Dracula (personaj fantastic, cunoscut ca și „Contele Dracula" sau „Vampirul Dracula"; a fost inspirat din tradițiile transilvănene și personajul istoric real a lui Vlad Țepeș)

mai multe


© Transylvania World Association | 2023