Vlad Ţepeş  (Drăculea) | Biografie

Vlad Ţepeş (Drăculea), biografie şi fapte bazate pe adevăr istoric

Vlad Ţepeş, Salvator al civilizației occidentale

Cunoscut domnitor al românilor, inteligent, elegant și bine educat, Vlad Țepeș a fost un important lider al perioadei medievale, care pe parcursul domniei sale a oprit avansarea otomanilor spre Europa de Vest.

Vlad Ţepeş (Drăculea), biografie | Sumar

Vlad Țepeș sau Vlad Drăculea (1431 – 1467) a fost un important conducător al românilor și un mare lider european al vremii, care pe parcursul domniei sale a oprit înaintarea otomană înspre Occident.

Asociat pe de o parte cu personajul fantastic Dracula iar pe de altă parte cu metoda de execuție prin tragere în țeapă, Vlad Țepeș a fost portretizat greșit secole întregi, adevărul istoric fiind diferit de imaginea sa de tiran.

Transylvania World îl definește pe Vlad Țepeș ca un adevărat salvator al creștinătății și a Europei occidentale, un lord inteligent, elegant și bine educat, membru al Dinastiei Drăculeștilor, al cărui arbore genealogic duce până la Prințul Charles de Wales (fapt confirmat chiar de către Prinț într-un interviu video).

Vlad Ţepeş (Drăculea), adevăr istoric | Concept

Vlad Țepeș sau Vlad Drăculea (1431 – 1467), conducător impunător al românilor începând cu 1448, este un personaj controversat al istoriei și datorită asocierii acestuia cu personajul de ficţiune Dracula. Controversele izvorăsc din necunoaşterea istoriei României şi mediatizarea internaţională masivă dar eronată a personajului fantastic.

Transylvania World îşi propune să clarifice simplu şi la obiect diferenţa între personajul istoric Vlad Țepeș (Vlad Drăculea) şi personajul fictiv Dracula. În același timp asociația noastră face înțeles rolul istoric al lui Țepeș și contrazice teoriile conform cărora domnitorul român ar fi fost un tiran.

Nepot al marelui domnitor român Mircea cel Bătrân și membru al Dinastiei Drăculeștilor, Vlad Țepeș (Vlad Drăculea) s-a născut în anul 1431 în Sighişoara, petrecându-și primii ani în Transilvania şi Ungaria. A avut o copilărie grea, la 11 ani fiind luat ostatic de către turci împreună cu fratele său, suferința întâmpinată în următorii șase ani marcându-i profund viaţa. Denumirea Dracul(a) se trage de la numele tatălui său, Vlad Dracul, terminația "a" indicând în limba română   că este vorba de “fiul lui” (Dracul).[1] [2] [3]

Făcând parte din Dinastia Drăculeștilor, Vlad Țepeș a primit o educaţie foarte bună din partea profesorilor români şi a învățaților greci de la Constantinopol. El a dobândit în timp abilităţi tactice militare și cunoștințe de geografie, matematică, ştiinţe, arte clasice precum şi stăpânirea unor limbi străine ca vechea slavă, germană, turcă şi latină.

Pentru o mai bună înțelegere a familiei din care se trage Vlad Țepeș, trebuie menționat faptul că Prințul Charles al Marii Britanii se înrudește cu domnitorul român, fapt confirmat de prinț într-un interviu video. Conform genealogiei, a zecea generație dinainte de Regina Maria, bunica reginei Elizabeta II, se trage din ramura Drăculeștilor, mai precis din Vlad III Călugărul, fratele vitreg al lui Vlad Țepeș.[4] [5]

Vlad Țepeș era în același timp membru al Ordinului Dragonului, ordin cavaleresc european select, similar Ordinului Templierilor, având ca scop oprirea extinderii Imperiului Otoman.[6] [7] [8]

De menționat faptul că "draco" înseamnă dragon în limba latină, creatură care era și simbolul ordinului. Numele "Dracul" al tatălui său provine ca urmare a includerii sale in Ordinul Dragonului. Transylvania World atenționează în acest sens că numele “Dracul” nu provine etimologic de la românescul “drac” (necurat), greșeală frecvent întâlnită și care a întărit reputația negativă nemeritată a domnitorului.

Țepeș a urcat la tron în anul 1448, o perioadă grea a istoriei românilor, în care corupția era prezentă pe tot teritoriul țării având repercursiuni negative asupra economiei și cauzând dispute politice interne majore. Tot atunci pericolul reprezentat de Imperiul Otoman amenința întreaga Europă pe rutele de acces dinspre sud-est.[9] [10] [11]

Imperiul Otoman a fost o putere militară formidabilă care și-a manifestat dominația în Europa, Asia și Africa, ajungând la apogeu în secolele 16-17. Toate țările europene au fost amenințate neîncetat de înaintarea continuă a imperiului otoman.

Vlad Țepeș odata ajuns domnitor a refuzat să se supună imperiului, dorind să mențină independența țării sale. Acest lucru a schimbat radical atitudinea sultanului Mehmed II, care în 1462 a trimis o armată uriașă cu scopul cuceririi teritoriului condus de Țepeș. Domnitorul român a nimicit armata otomană, bătălia cunoscută sub numele de „Atacul de Noapte„ fiind cea mai importantă victorie militară a lui Țepeș. Istoricul grec Chalcondyles relata că Țepeș a învins "cea mai mare forță turcească adunată de la cucerirea Constantinopolului încoace".

Victoria lui Țepeș asupra turcilor a avut un rol covârșitor în încetinirea extinderii islamismului spre Europa Occidentală prin ruta de acces transilvăneană, fiind sărbătorită în statele italiene și de către Papă. În acest sens un trimis din Veneția a declarat că întreaga creștinătate ar trebui să celebreze succesul românilor.[12] [13] [14]

Transylvania World atrage atenția asupra faptului că personalitatea puternică și dură a lui Vlad Țepeș era absolut esențială pentru a putea conduce o țară în acele vremuri tulburi. De aici pleacă portretizarea greșită a acestuia, timp de secole întregi.

Domnitorul român nu a fost nici pe departe un tiran, ci un conducător de țară care a apelat la metodele normale ale vremii pentru a își impune autoritatea. Scopul lui era abolirea corupției, care la momentul respectiv era atât de mare încât amenința chiar și poziția lui de domnitor, și apărarea țării de Imperiul Otoman.[15]

Cea mai controversată metodă de execuție folosită de el era trasul în țeapă, ceea ce a dus atât la porecla de Țepeș cât și la numeroase zvonuri și legende nefondate. O mare parte din aceste legende false atribuite lui Țepeș au fost răspândite de către cei cu care Vlad era în conflict.

Surse contradictorii indică 40.000 de victime trase în țeapă de Țepeș, incluzând și victimele de război. Transylvania World menționează că în aceași perioadă în care Țepeș apela la metoda lui de execuție, în Europa domnea Inchiziția, care a cauzat atrocități mult mai crunte, printre victime regăsindu-se unii dintre cei mai importanți oameni de știință și literați ai tuturor timpurilor, precum Galileo Galilei sau Bruno Giordano (care a fost ars pe rug).[16] [17]

Transylvania World pune accent pe caracterul dârz și personalitatea puternică a lui Țepeș, menționând că o amenințare de anvergura Imperiului Otoman nu ar fi putut fi contracarată fără un lider cu calitățile conducătorului român. Duritatea și fermitatea de care Țepeș a dat dovadă, inclusiv execuțiile controversate, au fost elemente cheie pentru aportul acestuia în salvarea Europei de către amenințarea otomană.

Pe plan mondial Vlad Țepeș este frecvent asociat cu personajul fantastic Dracula, datorită cărții lui Bram Stoker în care personajul principal se aseamănă în multe privințe cu domnitorul român.

Inteligența sclipitoare și personalitatea de fier a lui Țepeș sunt elemente caracteristice și lui Dracula, în paginile cărții fiind menționate Dinastia Drăculeștilor și faptele de vitejie ale domnitorului român. De asemenea Stoker s-a inspirat din îmbrăcămintea Ordinului Dragonului. Vestimentația lui Țepeș, la fel ca cea a lui Dracula, era extrem de elegantă, de culoare predominant roșie, cu o manta neagră pe care era prins blazonul. Pe langa Vlad Țepeș, conform citatelor lui Stoker, inspirația lui se trage din legendele și superstițiile transilvănene.

Un aspect esențial este faptul că Vlad Țepeș nu a locuit niciodată la popularul Castel Bran din Transilvania, autorul doar inspirându-se din arhitectura şi amplasarea acestuia.

Reședința lui Țepeș era la Curtea Domnească din Târgoviște, ansamblul de clădiri și fortificații medievale păstrându-se bine conservate până în ziua de azi. O altă cetate medievală, cu scop de refugiu pentru Vlad, era binecunoscuta Poienari, situată pe Transfăgărășan – șoseaua care traversează cele mai înalte grupe ale Carpaților românești.[18] [19] [20] [21] [22]

Cea mai importantă cetate de care este legat numele lui Țepeș, este locul nașterii domnitorului român, Sighișoara, celebrul oraș-cetate medieval conservat în totalitate și aflat în patrimoniul UNESCO. Sighișoara reprezintă o atracție turistică de primă clasă unde se organizează manifestări medievale gotice.[23] [24]

Vlad Țepeș este introdus de Transylvania World ca un element de bază al brandului Transilvania datorită importanței sale istorice, legăturilor cu fantasticul și nu în ultimul rând datorită aurei medievale mărețe care îl înconjoară.

 

Notă: Conceptele Transylvania World sunt parte integrantă din brandul asociației, iar folosirea lor trebuie să citeze sursa și să facă trimitere spre acest site.


Surse cercetare:

1. Enciclopedia Wikipedia, Mircea cel Bătrân (sursă)
2. Enciclopedia Wikipedia, Dinastia Drăculeștilor (sursă)
3. Vlad Țepes - ostatic al turcilor(sursă)
4. Prințul Charles – descendentul lui Vlad Țepeș (sursă)
5. Prințul Charles – descendentul lui Vlad Țepeș (sursă)
6. Enciclopedia Wikipedia, Ordinul dragonului (sursă)
7. Ordinul Dragonului (sursă)
8. Enciclopedia Wikipedia, Ordinul Templierilor (sursă)
9. Enciclopedia Wikipedia, Imperiul Otoman (sursă)
10. Enciclopedia Wikipedia, Harta Imperiului Otoman sec. 16-17 (sursă)
11. Enciclopedia Wikipedia, Harta Imperiului Otoman în anul 1683 (sursă)
12. Enciclopedia Wikipedia, Mahomed al II-lea (sursă)
13. Enciclopedia Wikipedia, Atacul de Noapte (sursă)
14. Enciclopedia Wikipedia, Căderea Constantinopolului (sursă)
15. Vlad Țepeș - victima campaniei de presă (sursă)
16. Enciclopedia Wikipedia, Inchiziția (sursă)
17. Doctorand Floroaia D. Mihai, Coord. Științific Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Vasile Leb, Inchiziția între mit și realitate, Univ. Babeș-Bolyai, Cluj Napoca, 2010 (sursă)
18. Bram Stoker, Cap.3, Cap. 18, Dracula, Archibald Constable and Company, UK, 1897 (sursă)
19. Webphoto, Îmbrăcămintea Ordinului Dragonului(sursă)
20. Castelul Bran, Contele Dracula - Mitul (sursă)
21. Enciclopedia Wikipedia, Cetatea Poienari (sursă)
22. Enciclopedia Wikipedia, Curtea Domnească din Târgoviște (sursă)
23. Enciclopedia Wikipedia, Sighișoara (sursă)
24. Vasile Lupașc. Manuscris Vatican. Vlad Țepeș (sursă)

Alte concepte

  Privire de ansamblu

 • Privire de ansamblu asupra definițiilor și conceptelor dezvoltate de către asociația Transylvania World și elemetele cheie ale cercetării noastre conceptuale.
 • Concepte oficiale

 • Transilvania (Definiţie, locație, etimologie, geografie, istorie şi statutul Transilvaniei în prezent)
 • Clasificarea Transilvaniei în trei zone geografice: Transilvania Centrală, Politică şi Lumea Transilvăneană cu influenţele ei.
 • Munții Carpați (Definire, cadru și legătura între realitate și mistic)
 • Civilizaţia Cucuteni (Definiţie, geografie, date despre cea mai veche civilizaţie europeană)
 • Dacii antici (Despre poporul dac, precursorul românilor de astăzi)
 • Numele real a lui Vlad Țepeș (Versiunile numelui real și originea lor)
 • Satul tradițional transilvănean (definiție și prezentare de ansamblu)
 • Gospodăria din Transilvania (Despre gospodăriile tradiționale transilvănene)
 • Concepte mitologice

 • Mitologie dacică (Mitologia care a luat naștere pe teritoriul Transilvaniei, unde locuiau dacii, strămoșii românilor de astăzi)
 • Vârcolac (omul-lup) (conceptul de vârcolac sau om-lup, în engleză werewolf, a luat naștere din mitologia dacică)
 • Vampir (Definiție și concept; mediatizarea globală datorată tradițiilor din Transilvania)
 • Dracula (personaj fantastic, cunoscut ca și „Contele Dracula" sau „Vampirul Dracula"; a fost inspirat din tradițiile transilvănene și personajul istoric real a lui Vlad Țepeș)

mai multe


© Transylvania World Association | 2024