Film și literatură

Film și literatură în legătură cu brandul pentru Transilvania

Film și literatură sub licență Transylvania World

Imaginea Transilvaniei în lume, brandul ei neoficial, a fost generat inițial de literatura gotică-horror, de aventură fantastică și science-fiction. „Dracula” și „Castelul din Carpați” ale lui Bram Stoker și Jules Verne au fost deschizătoarele de drum pentru conceptele moderne de vampir și vârcolac, operele literare situând Transilvania cu tradițiile sale în centrul poveștilor încă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Dacă vampirul (strigoiul), personaj negativ, a fost doar un concept inventat de sumerieni și redescoperit de cei doi scriitori prin prisma tradițiilor transilvănene, vârcolacul (werewolf în engleză) este un concept ce a luat naștere pe teritoriul Daciei în strictă legătură cu legenda Marelui Lup Alb, fiind zugrăvit ca personaj pozitiv, de protector divin al poporului antic dac.

Goana după audianță și profit a editurilor și a caselor de producție precum și necunoașterea adevărului istoric au făcut însă posibile asocieri greșite ale vampirului cu personajul istoric Vlad Țepeș (Drăculea) și au transformat Transilvania într-un tărâm întunecat al vampirilor, al vrăjitoriei și al tradițiilor oculte.

Pe de o parte toate aceste elemente au generat la nivel mondial o industrie cinematografică și a produselor asociate vampirismului de miliarde de dolari, au promovat Transilvania ca teritoriu, dar pe de altă parte au mistificat adevărul istoric înrădăcinând confuzii grave, inadmisibile pentru poporul român.

Asociația Transylvania World își propune ca alături de dezvoltarea unui nou brand global pentru Transilvania, să introducă licențierea pentru operele literare și filmele în legătură cu conceptele de vampir, vârcolac sau asociate cu teritoriul Transilvaniei și cu personajul istoric Vlad Țepeș (Drăculea). Procesul de licențiere presupune încadrarea scenariului în limita conceptuală dezvoltată de Transylvania World și direcționarea audienței spre cunoașterea adevărului istoric și al mitologie dacice.

Între altele, asociația Transylvania World va pune la dispoziția oricărui scriitor sau a oricărei case de producție cinematografică din lume consultanță istorică pentru a putea armoniza scenariile cu conceptele istorice și/sau mitologice originale tradiționale.

Nu în ultimul rând, Transylvania World va dezvolta noi concepte pentru noi personaje fantastice cerute de industria cinematografică, inspirate din folclorul românesc în așa fel încât respectarea elementelor conceptuale și utilizarea noilor personaje să determine prin licențiere o promovare a Transilvaniei în lume, în concordanță cu standardele conceptuale istorice ori mitologice.

Proiecte

mai multe


© Transylvania World Association | 2023