Rețeaua de stațiuni tematice

Alternativa de stațiune tematiă la parcul de distracții Dracula în Transilvania

Alternativa fezabilă la parcul de distracții dracula

Ideea creării unui parc de distracții „Dracula” este veche în România însă nu s-a reușit concretizarea ei. Au fost înregistrate mai multe tentative în acest sens dar toate au eșuat. Transylvania World și-a propus să analizeze motivele pentru care o asemenea inițiativă nu s-a transpus în practică în ultimul sfert de secol, deși „Dracula” a devenit un brand popular global care a generat direct și indirect o piață de miliarde de dolari.

Cinematografia hollywoodiană nu este singura beneficiară a acestor brand-uri, zeci de mii de tipuri de produse sunt comercializate la nivel global în asociere cu numele „Dracula” și „Transilvania”, fără ca România, teritoriul mamă al acestor branduri să beneficieze de vreun avantaj financiar de pe urma acestui comerț. O analiză complexă efectuată în ultimii ani de membri ai asociației Transylvania World scoate în evidență faptul că brandurile „Transylvania” și ”Dracula” sunt comparabile cu branduri de talie internațională care genereaza venituri de miliarde dolari, brandul Disney – fiind un exemplu concret.

În urma analizelor au reieșit date de o importanță deosebită care indică atât motivele pentru care nu s-a reușit demararea unui parc de distracții „Dracula” cât și condițiile de bază pentru succesul unei astfel de inițiative.

În câteva cuvinte, fără a dezvălui toate concluziile studiilor, se poate spune că premisa de a porni o astfel de inițiativă de la tema „Dracula” este greșită din start, din analizele noastre reieșind că „Dracula” poate fi doar un personaj de temă, nu tema în sine. O altă concluzie este că nu se poate demara o astfel de inițiativă mergând pe un simplu parc de distracții, succesul fiind condiționat de realizarea unei stațiuni tematice, sau a unei rețele de stațiuni tematice, într-un parteneriat public-privat de mari dimensiuni, care să asigure un flux de turiști străini suficient de puternic și permanent astfel încât acesta să justifice investiția privată, respectiv recuperarea ei de către investitori.

În următoarea perioadă asociația Transylvania World va continua cu extinderea analizelor, finalizarea studiului și va colabora cu principalele autorități locale pentru a valida și pentru a încerca propunerea unui parteneriat public-privat de mare anvergură cu scopul de a iniția un proiect de stațiuni tematice în Transilvania.

Un astfel de proiect ar putea atrage investiții de câteva miliarde dolari, ar putea crea mii de locuri de muncă în zona urbană și peri-urbană și ar permite dezvoltarea unei adevărate noi industrii regionale aferente, astfel că acest subiect merită toate eforturile și atenția noastră, indiferent de șansele sale de reușită.

Proiecte

mai multe


© Transylvania World Association | 2023